RENT A CAR SEKTÖRÜNÜN SON 10 YILI

  • 25
    NİS
    RENT A CAR SEKTÖRÜNÜN SON 10 YILI
    6744 hit

            Özellikle 2005 yılından itibaren başlayan havayolu firmaları arasındaki rekabet, otobüs ile yolcu  taşımacılığını dibe vurmasına neden olurken bu rekabet,Rent A Car(Araç kiralama) sektörüne yaradı. Bilet fiyatlarının ucuzlaması ve hatta promosyon amaçlıyla yapılmış olsa dahi 1 YTL ye bilet satılması iç hatlardaki yolcu sayısının son yıllarda dörde katlanmasına neden oldu.

         Bu dönem otobüs firmalarını ciddi bir şekilde olumsuz etkilerken, başta İzmir Havaalanı Rent A Car müşterilerinin  artış göstermesine neden olmuş ve Bu dönemde Havalimanlarından yapılan oto kiralama sayısı yaklaşık yüzde 70 oranında artış göstermiştir.
    Havayolu şirketleri arasında son yıllarda yapılan atılımlarla ve artan rekabet ortamı ile hızla büyüyen havayolu taşımacılığı otobüs firmalarının aksine doğrudan otomobil kiralayan şirketlere fayda sağladı.Çünkü Başta iş amacıyla seyahat edenlerin önemli bir çoğunluğu havalimanlarında araba kiralama hizmeti almayı tercih ediyor.
    2000 yılından önce ’Rent A Car’ Türkiye’de çok fazla bilinen,tanınmış ve gelişmiş bir sektör değildi. Öteden beri ülkemizde bir yerden bir yere gittiğimiz zaman bir yakınımızın bizi otogar veya havalimanından almasını isteyen bir alışkanlığımız vardır.Ancak Avrupa’da durum bundan çok farklıdır.İşte bu nedenlerle son yıllarda ağırlıklı olarak turizmden beslenen sektör, başta Türkiye’ye gelen yabancıların araç kiralamaları ile yetiniyor ve dolayısıyla,turizmdeki dalgalanmalardan doğrudan etkileniyordu.Ancak yurtiçinde de uçakla seyahat eden insanların sayısı artmaya başlayınca durum değişmeye başladı. Türkiyede oto kiralama pazarının büyüme potansiyelinin yüksek olduğu düşüncesi ile şu örneği vermek istiyorum.Bugün Yunanistanda bile birçok kurumsal firmanın filosunda bulunan araç sayısı Türkiyedekinin yaklaşık 10 katı kadardır.
    Ülkemizde bireysel taleplerden önce kurumsal müşteriler, kiralık araç tercih etmenin sunduğu avantajların farkına varmıştır.Bu nedenle operasyonel filo kiralama pazarı bugün, günlük araç kiralamadan çok daha büyük konumda olup, en kısa 12-36 ay arasında değişen sürelerle şirketlere otomobil kiralanmakta ve sadece yabancılar değil artık yerli firmalar da filo kiralamaya ilgi göstermektedirler 
         Operasyonel veya diğer bir adıyla filo kiralamanın şirketlere birçok avantajı vardır.Öncelikle şirketler araç satın almak için öz sermaye veya kaynak ayırmak ve kiraladıkları arabaların vergi,kasko,servis ve bakım v.b  hiçbir operasyonel işlemiyle ilgilenmek zorunda kalmıyorlar.Dolayısıyla firmaların bu işlemler için personel tahsis etmelerine de gerek kalmıyor, şirketlerin giderleri yalnızca araç kiralama ücreti ve yakıt giderlerinden oluşuyor.